Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Шабани: Персоналът в Крумовград се е грижил добре за децата

Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето
Снимка: БГНЕС


Персоналът в дома в Крумовград е имал добра грижа към децата, не можем да кажем, че това са необгрижвани деца, каза в предаването "12+3" Надя Шабани, председател на държавната агенция за закрила на детето. Тя обясни, че първата и най-важна цел след пристигането на екипа на агенцията в дома е била  кризисната интервенция по отношение на останалите деца, защото за тях случилото се било голям шок.

През 2008 г. е правена проверка на дома и една от забелязаните слабостите е била организацията на пропускателния режим - дневна и нощна охрана, както и недостатъчният персонал, каза още Надя Шабани.  При излизането си пострадалите деца не са казали, че отиват да работят при парнаджията, отразено и описано е, че те са отишли до интернет клуба, отразено е и закъснението им, допълни Шабани. Тя изрази мнение, че "това не е затвор, нормално е децата да излизат при съответен режим, но да бъдат контролирани какво правят".

Има общини, които добре се справят и такива с по-сериозни пропуски по отношение на управление на подобни институции, допълни председателката на Агенцията за закрила на детето. Тези услуги по думите й са с много добър финансов стандарт - издръжката на едно дете е около 7 хиляди лева.

След като военният министър Николай Младенов обяви засилени проверки във военните складове как се съхраняват боеприпасите вследствие на инцидента с трите деца в Крумовград, заместник-военният министър Валентин Радев каза за "Хоризонт", че от всички в този случай, които са свързани със съхранението на такива опасни изделия, ще бъде търсена отговорност.

В  българската армия има строга отчетност на въоръжението, така че ще знаем къде е било то и ще разберем откъде е взета мината, категоричен бе Радев. Освен версията, че мината е тръгнала от закритото военно поделение, се работи и по версия да е останала в района след проведени учения. Сега в поделението има полигон, който все още се охранява, но всичко е изнесено от складовете, увери заместник-министърът на отбраната.

Колкото повече стареят, толкова по-опасни стават боеприпасите, обясни Валентин Радев. Децата са играли с взривател от противотанкова мина, такава е оценката на военните до момента. Радев потвърди, че устройството наистина много прилича на високоговорител.


/ЯБ/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна