Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни добавки за магистратите - за и против

Снимка: БГНЕС

Прокурор Стефка Янакиева, говорител на Варненската апелативна прокуратура каза в предаването "Нещо повече", че се чувства неудобно, защото по едно от знаковите за Варна дела е работила с хора от МВР, които няма да получат допълнително материално стимулиране. Излишъкът в системата се разпределя от свободните бройки по места, обясни тя по повод определените 24 млн. лв. за коледна добавка в съдебната власт.

Прокурор Янакиева коментира, че доста от колегите й прокурори идват на работя в събота и в неделя и не работят като чиновници, както и че трябва да има разлика в заплащането на един магистрат в малък град с по-слаба престъпност и работата на един магистрат в голям град. Според Янакиева, ако има допълнително стимулиране, трябва да се има предвид и това.

"Лъжицата катран в кацата с меда оплесква всички" - така прокурор Янакиева определи отражението на случая "Красьо" върху работата и имиджа на редовите магистрати. Не може по този начин да се кадрува и да съществуват такива лобита,  посочи тя.

Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт "Отворено общество" отбеляза пред "Хоризонт", че за да е в състояние да сложи край на краденето на публични средства съдебната власт трябва да работи с мотивирани хора, а мотивирането "не става с потупване по рамото". Според Иванова, в общоевропейски мащаб България има едни от най-натоварените граждански и административни съдилища /само Сърбия и Австрия са по-натоварени/, а българската съдебна система в този сектор върши огромна като количество работа. Голямото обществено неудовлетворение се фокусира върху наказателните дела, където постоянното увеличаване на бюджета не води до по-голяма резултатност, каза Иванка Иванова. По думите й, при относително стабилни показатели за внесени брой дела в съда, прокуратурата получава все по-голям и по-голям бюджет.

Прокуратурата трябва да си промени ефективността по отношение на тежките дела, гласи още експертната позиция на Иванка Иванова. Големият проблем на прокуратурата и на полицията е, че оценяваме само количествено труда им, а
това по перверзен начин ги кара "за да докарат бройката, да работят само по малки дела
", подчерта Иванка Иванова.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна