Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри допълнителни разходи по Бюджет 2010 в размер на над 900 милиона лева

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2010 година в размер на над 900 милиона лева. Най-много, 850 милиона, ще отидат за покриване на допълнителния недостиг на пари в държавното обществено осигуряване. Допълнително до 50 милиона лева ще се използват целево за покриване на просрочени задължения на министерствата и на ведомствата към техни доставчици.

На БДЖ се дават до осем милиона лева за модернизация на влакове и вагони и още девет милиона за покриване на загубите от пътническа дейност.

Половин милиард лева ще бъде дефицитът в бюджета за тази година, реши правителството.
Симеон Дянков: На днешното заседание на Министерския съвет се взе решение да се завърши 2009 година с малък дефицит от до 500 милиона лева. Прие се решение на Министерски съвет. Ще стане с промяна в Закона за бюджета за 2009 година, която днес ще влезе в парламента.

Според финансовото министерство спадът на икономиката през тази година ще бъде с 4,9%, а не каквато беше прогнозата, за намаление с 6,5%.

Правителството ще реши идната сряда дали пенсионерите ще получат коледна добавка към пенсиите си, съобщи финансовият министър Симеон Дянков:
Това ще бъде предмет на разговор в следващото заседание на Министерския съвет. Шанс винаги има, да.

Следващата седмица министрите ще решат и дали работещите в държавната администрация ще получат коледни премии.
Симеон Дянков: Изисках от всички министерства в следващите два дни да ми докладват какви бонуси, 13-ти, 14-ти и т.н. заплати и допълнително материално възнаграждение са планирали за тази година. На базата на тази информация аз и премиерът ще решим дали тези бонуси да се раздават по този начин и част от тях да се раздават като възнаграждение или пък, което е вероятно, част от тези пари да отидат към социално най-слабите, включително и пенсионерите.


 

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна