Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Едни хора направиха изборите, други влязоха като депутати

Кадър от З-тия конгрес на партия "Ред, законност и справедливост"
Снимка: РЗС

Антоанета Христова, политически психолог, която беше в листата на РЗС за евроизборите, определи пред "Хоризонт" случващото се с РЗС като "очаквано и разбираемо". Според нея обаче то е благоприятно за РЗС, защото се случва в момент, в който премиерът прави доста грешки по отношение на бюджета. Христова посочи, че са били "грубо и необосновано акатувани хората на културата, науката и здравеопазването", а това води до негатив за управляващите и когато над подкрепата за тях се появяват въпросителни, човек, който се разграничава от управляващите, независимо от причините за това, печели.

Яне Янев е твърде гъвкав в поведението си и това е част от силата му, каза още Христова. Според нея, има силни индикации в поведението на Бойко Борисов, че "доста си е повярвал" и в тази ситуация няма да се поддаде на натиск.

"Едни хора направиха изборите, други влязоха като депутати - това внася вътрешно организационен проблем", така политическият психолог коментира ставащото в РЗС и разпада на парламентарната група с напускането на Марио Тагарински.  По думите на Христова, полицейският маниер в този казус е "очеваден".

Димитър Чукарски, депутат от РЗС,  обясни, че парламентарното представяне на партията се запазва. "Останалите 9 народни представители продължаваме напред със своята кауза и обещаното пред избирателите", изтъкна Чукарски. В правилника по думите му не пишело какво става когато една парламентарна група престане да съществува. Като аргумент той посочи и това, че "цената на мандат и за тези, които имат ПГ и за тези, които нямат, е една и съща". Относно вероятността РЗС да загуби ръководни позиции в парламентарните камисии, Чукарски отбеляза, че няма законова възможност той или Янев да бъдат сменени на постовете си на шефове на комисии.

Депутатът от "Атака" Огнян Стоичков изрази в предаването "Преди всички" мнение, че всеки от пропорционално избраните депутати е влязъл в парламента в резултат на партиен вот, личността е функция на партийния вот и избирателите на РЗС с поведението на Марио Тагарински остават излъгани, а избирателният вот се променя.

/ЯБ/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна