Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов участва в среща на ЕС в Париж за Общата селскостопанска политика

Министърът на земеделието Мирослав Найденов участва в среща на аграрните министри от ЕС в Париж, които обсъждат перспективите за Общата селскостопанска политика.

Днешната среща събира министрите на земеделието на 22 страни от ЕС, настояващи за по-добро регулиране на аграрните пазари. Форумът предшества преговорите за новия 7-годишен бюджет на ЕС.

Ако Общата селскостопанска политика представлява 42% от европейския бюджет, някои страни настояват за намаляване на средствата. Според френския министър на земеделието Бруно Льо Мер срещата трябва да препотвърди стратегическия характер на Общата селскостопанска политика. В интервю за вестник „Монд” той заяви, че хранителната сигурност на Европа е приоритет, който не може да бъде загърбван при настоящата хранителна криза на планетата. Той изрази резерви към работния документ на ЕК, който предвижда намаляване на бюджета за селското стопанство на 32% от 2013 година.

Като слабости на настоящата аграрна политика министърът посочва слабите средства за регулиране, неефикасни по време на криза, и предлага преразглеждане на разпределението на субсидиите. Не трябва да се търси униформен модел на аграрна политика за всичките страни в Европа, настоява министърът.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени