Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прави последни сметки дали да има коледни пенсии и бонуси за работещите в администрацията

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков да направят последни сметки за резервите в бюджета и да решат ще има ли коледни пенсии и бонуси в администрацията.

Министър-председателят подчерта вчера, че има желание поне на хората с най-ниски пенсии да бъдат дадени коледни надбавки и уточни, че става въпрос за около 600 000 пенсионери, които получават от държавата месечно между 200-250 лв.
Бойко Борисов: Видяхте Гърция със социалната политика докъде я докара. Искате да фалираме държавата? С Дянков и Влади Горанов работим по тази тема, защото и министрите искат някакви стимули на работещите хора в министерствата. Всички искат, но ние няма да допуснем да се пребалансира бюджета. Това, което съм възложил, е на най-бедните пенсионери, с най-малките доходи да видим дали можем на тях да им дадем на тях коледни надбавки.

Анализът се все още се прави и до края на деня с премиера ще го имаме. На базата на този анализ ще се прецени колко ще бъдат коледните надбавки за пенсионерите, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Ние сме в най-тежката част на икономическата криза и знаете какво наследство ни беше оставено. Вече има някои добри резултати от нашата работа с приемането на бюджет 2010 г. и вдигането на рейтинга на държавата. Пари няма в бюджета, просто няма и трябва да видим какво ще покаже анализът. Мерките дават добри резултати и вече излязохме на плюс макар и малък. По оценка на ЕК ние в края на годината ще бъдем в добро състояние. Хората ще разберат защо са необходими тези рестриктивни мерки заради тежкото наследство. Аз очаквах дефицит 2.5 милиарда, а от всички министерства излязоха допълнителни дефицити от около 1 милиарда. Успяхме да го стопим до под 500 млн. лева и очаквам следващата седмица парламентът да го гласува.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна