Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършилите в чужбина не са наясно с българския трудов пазар

Младите хора, които завършват образованието си в чужбина, нямат достатъчно информация за трудовия пазар у нас и изискванията на работодателите. Това каза в предаването "12+3" Мариана Хамънова, която е сред организаторите на предстоящото изложение "Кариера в България, защо не?" На 22-ри декември то ще събере за фирмени презентации и кариерни консултации кандидат-служители и работодатели. Организатори са социалната мрежа "Тук-там" и сайтът Back to BG.

Според Мариана Хамънова, в чужбина има изкривена представа за България и това плаши хората. Друг проблем, който се откроява след миналогодишното издание на форума е нагласата на кандидатите, че всички тук ги очакват. "Те разбират, че никой не им дава медал за това, че са се върнали", посочи Хамънова. По думите й, работодателите се сблъскват и с по-високите очаквания за работните места на кандидатите, които идват от чужбина.

На форума тази година чакат над 1 200 -1 300 кандидати и 45 фирми, което показва, че въпреки кризата работодателите се интересуват от подобен тип кадри, обясни Мариана Хамънова. Към първото издание миналата година интерес са проявили 600 кандидати за работа и над 35 фирми работодатели. Кандидат-участниците трябва да се регистрират по интернет.

Един от дискусионните панели ще бъде посветен и на темата "защо политиката е мръсна дума в България", съобщи още Хамънова. Според нея, много млади българи, стажували в евроинституции, искат да се захванат с политика, но се колебаят заради негативния контекст.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна