Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов и Дачич се договориха да продължат доброто сътрудничество

Министърът на вътрешните ни работи Цветан Цветанов, койтос бе на еднодневно официално посещение в Сърбия, разговаря със сръбския си колега Ивица Дачич за развитието на сътрудничеството между двете министерства, особено в борбата против престъпността. България ще продължи също да подкрепя Сърбия по пътя й към европейска интеграция, подчерта Цветанов.

"Договорихме се на експертно ниво да започне подготовка за подписването на нов меморандум за сътрудничество, съответстващ на днешните предизвикателства пред двете страни и който да гарантира сигурността на района," съобщи българският министър на вътрешните работи.

Новият проект за меморандум включва също откриването на нови ГКПП и общи пунктове за контрол на границата, съвместно проследяване на престъпните групи и съвместни полицейски акции.

Дачич на свой ред заяви, че двустранното сътрудничество между министерствата и досега е било добро и напомни, че то трябва да се развие още повече, тъй като криминалните структури на тези територии са добре свързани помежду си, лесно преминават всички граници и преодоляват всички препятствия между държавите. Той благодари на Цветанов за подкрепата на България за отмяната на визите за сръбските граждани и за подкрепата за европейската интеграция на Сърбия.

Дачич подчерта, че сръбското правителство иска да има колкото може по-добри отношения с България, една приятелска страна, и добави, че ще предаде на сръбския премиер Мирко Цветкович поканата на българския премиер Бойко Борисов за двустранна среща.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна