Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоев: Повече пари в администрацията - срещу много работа и съкращения

Въвеждането на повече електронни услуги и аутсорсването на дейности от държавната администрация също е вариант за оптимизиране на бюрокрацията, твърди Георги Стоев
Снимка: BGNES

"В България администрацията е относително раздута, в обществения сектор са заети приблизително 1/4 от заетите по трудов договор в икономиката", това каза в предаването "12+3" Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". Според него ако хората в администрацията искат да започнат да получават повече пари, трябва да се мисли за тяхното редуциране като бройка. "Аз лично  не съм противник на това да се увеличават заплатите с 10 или със 100%, въпросът е това да върви ръка за ръка с увеличена производителност", каза Стоев. Според него човекът в офиса, който е вършил досега една работа, трябва да върши двойно повече работа. "Винаги има възможност да се увеличават заплатите, стига да има решителност за съкращения", каза Стоев.
Според икономическия експерт, дори и ГЕРБ да загуби малка част от избирателите си при подобни съкращения, партията ще спечели много по-широка подкрепа от хората в частния сектор, "на тези, които плащаме сметката на това малцинство ненужни чиновници".
Едно от обясненията защо това правителство все още се бави с подобна реформа според него е, че спечелилата изборите партия все още се ориентира каква точно би искала да бъде - дали да бъде пропазарна, такава, която разширява частния сектор, съкращава администрацията и ненужните разходи. Алтернативата на това е управляващите да концентрират все повече власт и да отговарят с "Да" на различни групи заинтересовани, независимо дали става дума за синдикати, за добре организирани малцинства в администрацията или пък за някакви други форми за ощеусвояване на публичния ресурс. Няма оцеляване ако се опитваш да бъдеш симпатичен на всички, предупреди Стоев.

/Л.Ц./

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени