Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междуведомствена група ще преценява дали България да приеме затворници от Гуантанамо

Междуведомствена работна група ще преценява дали България може да приеме един или двама затворници от американската база Гуантанамо. Групата ще бъде сформирана в близките дни и в нея ще влязат представители на всички министерства, които имат отношение към въпроса. Крайното решение ще бъде на правителството, уточни вицепремиерът.
Цветан Цветанов: Решение на парламента, евентуално с една декларация, която да бъде „за” или „против” подкрепата за подобно решение. Но отговорността и решението е на изпълнителната власт и на българското правителство.

Министър Цветанов каза, че един от членовете на т. нар. „банда на крокодилите” е бил изведен фиктивно от страната, но всъщност не е бил в чужбина.
Цветан Цветанов: Има информация, че той фиктивно е бил изведен от страната, защото в насрещна проверка със сръбските колеги и вчерашният разговор, който имах с министъра на вътрешните работи на Сърбия, лицата, които са излезли с т. нар. Гейзо, всъщност са били трима, а насрещната проверка, която имаме, писмен отговор на писмото е, че са излезли двама. Гейзо не фигурира в тази тройка, която фигурира в нашата система. Излязъл е Гейзо с още двама човека по официални данни на нашата система. И това, което също е много важно да се знае, че това, което прави като кореспонденция и диалог с журналисти и с адвокати, а не се е чул с брат си, не ви ли е малко притеснително от факта, че той разбира по интернет, че го издирват и всъщност не се обажда на брат си, а се обажда веднага, за да каже, че от една седмица е в Германия. По данните в системата нямаме информация той да е от седем дни в Германия.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна