Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът отново поскъпна

Американският долар поскъпна във вторник, след като рейтинговата агенция Moody’s обяви, че поставя под негативно наблюдение 4 банки от ОЕА. Това от своя страна доведе до намаляване на апетита към рискови сделки за сметка на сигурната щатска валута. Натиск върху еврото добави и новината,че австрийските водещи банки ще бъдат национализирани поради тежкото финансово състояние, което доведе до спад на доверието в банковия сектор на Еврозоната.

Намаленото търсене на високодоходни и рискови валути и спадът на Европейските фондови пазари доведе до поскъпване на американската валута спрямо еврото с 1.00%, достигайки стойност от 1.4502 долара.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, се покачи с 0.95% до 77.10 пункта.

Покачването на долара се отрази негативно на йената, въпреки натиска върху carry trades (търговии за лихвена разлика) кросовете на японската валута породен от създалото се напрежение на финансовите пазари вчера. Йената отстъпи срещу американския долар с 1.5%, регистрирайки ниво от 89.98 йени.

Швейцарският франк игнорира възходящата ревизия на прогнозите за БВП на Швейцария и достигна ново двумесечно дъно. Негативизмът към швейцарската валута бе породен и от очакването, че Швейцарската централна банка ще остави лихвата непроменена на равнище от 0.25%. Франкът поевтиня спрямо щатския долар до 1.0429 франка, което е спад от 1.1%.

Фючърсите на американския лек суров петрол се повишиха вчера въпреки увеличаването на седмичните запаси от суровината в САЩ. Така цените на черното злато прекъснаха серията от 9 поредни дни на поевтиняване. Очакванията на пазарните участници бяха за спад на запасите, но данните на Американския петролен институт (АПИ) показаха повишение на резервите от суров петрол през изминалата седмица с 924 хил. барела спрямо прогнозираното понижение от 1.8 милиона барела. Вносът на суровината и капацитетът на рафинериите намаляват, а резервите от бензин се увеличават.

Контрактите на американския лек суров петрол със срок на доставка януари, които изтичат днес, поскъпнаха с 1.18 долара (1.7%) до 70.69 долара за барел.

Златото се търгуваше разнопосочно във вторник заради покачването на долара и опасенията от нарастване на инфлацията. Растежа на щатския долар, който е алтернативна инвестиция на благородния метал, постави златото под натиск, но низходящото движение на цените на метала беше контрирано от неочакваното покачване на производствените цени в САЩ и растежа на цените на петрола. Фактор за липсата на посока беше и предстоящото изявление на Федералния резерв днес след двудневното заседание за монетарната политика на централната банка. Пазарните участници изчакват позицията на Фед относно бъдещите нива на лихвите, които са тясно свързани с инфлацията и основна движеща сила на цените на ценния метал. Спот цената на златото се понижи минимално вчера в 2.75 долара до 1123.69 долара за тройунция.
По публикацията работи: ФК "Логос-ТМ"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна