Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама подготвя затвора "Томсън" в Илинойс за затворници от Гуантанамо

Американският президент Барак Обама е наредил на федералното правителство да придобие контрол върху затвор в щата Илинойс, в който да бъдат прехвърлени някои от заподозрените терористи от базата Гуантанамо. Това става ясно от официално писмо, подписано от държавния секретар Хилари Клинтън и министъра на отбраната Робърт Гейтс, и изпратено до губернатора на Илинойс Пат Куин.

Правителството планира да прехвърли "ограничен брой" затворници от Гуантанамо в изправителния център "Томсън", на около 240 километра западно от Чикаго. В писмото пише, че правителството все още планира да остави в Гуантанамо част от задържаните, за да бъдат съдени от военни комисии. Според американския министър на отбраната Робърт Гейтс 116 от 201-те затворници в Гуантанамо отговарят на условията да бъдат прехвърлени в други държави.

В началото на мандата си Обама обеща да закрие центъра в Гуантанамо до януари 2010 г., но наскоро призна, че няма да може да спази този срок поради затруднения с прехвърлянето на задържаните.

По публикацията работи: ДПА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна