Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Коледно желание" ще помогне на 8 двойки да имат деца

Снимка: БГНЕС

"Коледно желание" е конкурс за двойки с репродуктивни проблеми, които могат да спечелят финансова помощ за зачеване, обясни Анна Зашева от сдружение "Зачатие". Тази година акцент са двойките с изчерпан яйчников резерв, защото програмите за репродуктивна помощ не покриват техните разходи. Няма обаче статистика колко са тези двойки у нас, посочи Зашева.  

Конкурсът е за написване на творба или изработване на снимка, изразяващи желанието за дете. Участниците са много, но събраните от дарения средства са достатъчни за осигуряването на три процедури, а две клиники участват с безплатни ин витро-процедури. Надеждите на организаторите са тази Коледа да зарадват поне 8 семейства, каза Анна Зашева в предаването "Хоризонт до обед".

От сдружение "Зачатие" изразиха задоволство от работата на фонд "Ин витро" девет месеца след създаването му. Няма информационно затъмнение, а хора от сдружението участват в разглеждането на молбите. Спазват се предварително заложените рамки за разглеждането на до 400 молби месечно, обясни Анна Зашева.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна