Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна операция срещу банда, извършила знакови отвличания у нас

23-ма души бяха арестувани при полицейска операция срещу банда, за която се предполага, че е извършила част от знаковите отвличания през последните години. Операцията е под кодовото название "Наглите" и продължава и в момента.  15 от арестите са в София. Освен в столицата, операцията се провежда и в Монтана и Велико Търново.  

Според МВР,  част от арестуваните имат криминални досиета, а някои от тях са лежали в затвора за грабежи и опити за убийства.  

Главният комисар на МВР Калин Георгиев изрази надежда, че благодарение на събраните улики и доказателства вътрешното министерество ще успее да докаже обвиненията срещу задържаните в съда.  По думите му, всички те са участвали в повече от едно емблематично отвличане.  Георгиев отказа да коментира събраните доказателства, но заяви, че те са консултирани с прокуратурата, тъй като работата е била под прякото ръководство на главния прокурор Борис Велчев и заместника му Бойко Найденов.

Главният комисар беше категоричен, че сред арестуваните няма бивши или настоящи служители на МВР, които да са участвали или да са помагали на групата. Не са били открити и полицейски атрибути като сини лампи маски или униформи.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че разследването разполага с достъчно убедителни доказателства, за да останат задържаните за  в ареста постоянно. По думите му, те никога повече няма да извършват подобен тип отвличания.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов, 5 - 6 от арестуваните са в основата на похищенията  през последните две години. 

Министър- председателят Бойко Борисов пък каза, че близо два месеца са работили съвместно с Велчев  и Цветанов, за да бъде направен анализ на всички отвличания и грабежи по магистралите. В резултат на това се е стигнало до успешната акция. Борисов заяви, че за всички задържани има безспорни доказателства, като ДНК проби и показания на свидетели. Премиерът допълни, че лично вътрешният министър Цветан Цветанов е ръководил снощната операция по задържанията в София и няколко града на страната и нито едно от заподозрените лица не е успяло да избяга от полицията. По думите на премиера Борисов става дума за много добра сплав от крадци на коли и хора, изработващи фалшиви кредитни карти. Официално тези хора не са работили нищо, но са живели охолно и спокойно, без да бъдат притеснявани, допълни Бойко Борисов.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна