Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ: Пенсионерските коледни добавки вероятно ще се плащат през януари

Коледните добавки за пенсионерите вероятно ще се платят с януарските пенсии, тъй като все още няма правителствено постановление, което се очаква идната сряда, каза управителят на НОИ Сотир Ушев.

Oт догодина се въвежда глоба за работодателите, които не изпратят болничните листове в срок в НОИ.  От 500 до 2000 лева ще бъде наказанието за всеки  работодател, а виновното длъжностно лице, което не е представило документа, ще бъде глобявано от 100 до 1000 лева.

През 2010 НОИ ще събере 395 милиона по-малко  заради това, че се намалява осигурителната вноска за пенсия. 100 милиона повече обаче ще постъпят от увеличението на минималните осигурителни прагове по професии.  Още 62 милиона ще дойдат от увеличението на минимума, върху който внасят осигуровки  самоосигуряващите се. Предвижда се институтът да похарчи два милиарда лева повече, отколкото ще събере от  вноски, а разликата ще се покрие от централния републикански бюджет.

Към ноември  дефицитът на института е 628 милиона лева, а  причината са по-високите разходи за болнични, майчинство и безработица. Догодина в НОИ предвиждат плащането на обезщетения на 127 хиляди безработни.

С цел икономия в института няма да има 13-та работна заплата. 6 милиона лева са икономисани от  намаляване на  лимитите на мобилните телефони на служителите и командировките и съкращаването на  семинарите.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна