Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Ердоган обсъдиха въпроса за новините на турски език

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган. Премиерът Борисов е уверил Ердоган, че правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език по БНТ, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас. Борисов и Ердоган са обсъдили и състоянието на българо-турските енергийни инфраструктурни проекти, съобщи правителствената информационна служба.

В деловодството на парламента не е постъпвало предложение за провеждане на референдум за новините на турски език. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева.

От името на ДПС Лютви Местан призова премиера и мнозинството от ГЕРБ да преосмислят решението си за референдум по тази тема. Идеята е опасна и вредна за България, каза Местан от парламентарната трибуна: „Затова ви призоваваме към въздържане и преосмисляне на това опасно за България решение. Защото пътят към ЕС е доста дълъг. Той не завършва с постигането на реално членство. Неслучайно е и логото на вашето управление – европейско развитие на страната. Само че това решение не води към европейско развитие на страната.”

Междувременно от „Атака” обявиха, че в допитването за новините на турски език може да се включат и други въпроси. Това съобщи лидерът на партията Волен Сидеров: „Тук могат да влязат и въпроси, които засягат енергетиката – дали да се отворят двата блока, 3-ти и 4-ти на АЕЦ „Козлодуй”, дали да се строи АЕЦ „Белене”, дали да има вероучение в училищата, защо не да има и такъв въпрос. Въпроси, които засягат много сериозно обществения интерес и могат да влязат в този референдум и хората да отговорят наведнъж, петролопровод „Бургас-Алекнадруполис” дали да има. Всичко това може да влезе в един референдум. Просто целта ни е, ако наистина групираме въпроси важни за България. Смятам, че това ще е един пробив.”

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна