Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изследване на фондации е открило пестициди в салати и мандарини

Снимка: BGNES

От шест анализирани проби от салати и мандарини по проекта "Граждански принос за създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните в България", чиста се е оказала само една. Това каза в предаването "Преди всички" експертът Валентина Лукова. В изследваните проби е имало общо 10 пестицида. Два от откритите пестицида са официално забранени и не би трябвало изобщо да се откриват, каза Лукова. Тя допълни, че само в една от пробите, водач на черната листа, се съдържат 5 химикала-един от тях е забранен за употреба, а два надхвърлят официално разрешените норми. Единият ги надхвърля 3 пъти, а другият 61 пъти. Вътре в тази проба има 2 репродуктивно токсични пестицида, два мутагена и един канцероген.

"Въпреки тези резултати ние имаме изцяло позитивен подход, но да стигнем до хепиенд ще трябва да извървим пътя на неприятните истини и сега сме на този етап. Нашата позиция е, че в България истински мониторинг на храните не съществува", каза още Валентина Лукова


Проектът се осъществява от две граждански организации "Приятели на земята" и фондация "Правото да знам" с подкрепата на Тръста за подкрепа на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

/Л.Ц./

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.