Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на март 2010 г. трябва да започне подмяната на старите лични документи

До края на март 2010 година трябва да започне подмяната на старите документи за самоличност с нови, които ще съдържат биометрични данни. За нова лична карта ще плащаме 18 лева, вместо досегашните 10. Шофьорската книжка ще ни струва 25 лева, при досегашна цена от 18 лева. Новият задграничен паспорт с биометрични данни ще струва 40 лева, при досегашна цена на документа 30 лева. На гражданите обаче няма да се налага предварително да си правят снимки, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Няма да е необходимо те да правят снимки, извън местата, където ще се изготвят от органите на МВР. Говорим вече за нова технология при изработването на лични документи, което дава по-голяма надежда за сигурност и по-малка възможност за фалшификация.", посочи Цветанов.

С шест месеца се удължава срокът на личните карти, които изтичат през 2010 година. Новите документи за самоличност няма да задължават хората да сменят старите, ако срокът им не е изтекъл. Глобите за изгубени документи ще бъдат между 20 и 300 лева, а при повторно нарушение глобата ще скача от 50 до 300 лева.

По публикацията работи: Георги Софронов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени