Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова лидерите в Копенхаген към "съвместни действия"

Американският президент Барак Обама, който говори пред делегатите на конференцията за климата в Копенхаген, потвърди, че Америка ще спази поетите задължения за намаляване на вредните емисии, но не предложи нови цифри, които, според анализатори, могат да наклонят везните в полза на споразумение.

"Всички развити икономики трябва да вземат решителни мерки на национално ниво за намаляване на вредните си емисии. Почти всички вече са го направили и са си поставили големи, амбициозни цели. Уверен съм, и че Америка ще изпълни задълженията, които сме поели - намаляване на емисиите ни със 17% до 2020 и повече от 80 на сто до 2050, както е записано и в законодателството.", каза американският президент. 

Обама подчерта, че преговорите са продължили твърде дълго, а времето за предотвратяване на промчените в климата изтича. Той призова лидерите да пристъпят към действия и да направят това заедн: "Дами и господа, няма време за губене. Америка направи своя избор. Вярвам, че сега е времето народите по света да се обединят около една обща цел. Готови сме да го направим още днес, но трябва да има участие от всички страни. Да признаем, че е по-добре да действаме, отколкото да говорим."

В проектодекларация от срещата, оповестена по-рано, е заложен лимит на температурите в рамките на 2 градуса Целзий. В документа е записано също, че развитите страни ще учредят фонд, който ще отпуска 100 милиарда евро годишно в помощ на развиващите се държави. Не се посочват конкретни квоти за намаляване на вредните емисии, като е записано само, че "се налагат сериозни ограничения".

Проекто споразумението препоръчва преговорите да продължат и след Копенхаген, така че до края на 2010 година да бъде приет нов договор или договори.

Китайските възражения срещу системата за мониторинг на намаляване вредните емисии пречат на постигането на споразумение, заяви френският президент Никола Саркози. Френският държавен глава каза още, че дискусиите са продължили цяла нощ и текат и в момента, но не се е стигнало до споразумение. "Има много напрежение", подчерта Никола Саркози.

По публикацията работи: Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени