Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев и Обама ще обсъдят споразумението наследник на СТАРТ

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев ще се срещнат в рамките на конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген, за да обсъдят споразумението наследник на договора за ядрено разоръжаване - СТАРТ.

След осем месеца, три президентски срещи, нескончаеми преговори в Женева и един пропуснат краен срок изглежда, че сега САЩ и Русия се доближават до ново споразумение за намаляване на стратегическия си ядрен арсенал поне с 25%, коментира американският вестник "Вашингтон пост".

Президентите Обама и Медведев могат да постигнат днес принципно съгласие по договора за съкращаване на нападателните оръжия. Шансът двамата да подпишат окончателния вариант на договора е малък, тъй като двете делегации все още не са преодолели някои важни разминавания в позициите си, но ако президентите успеят да се договорят по последните нерешени проблеми, свързани с процедурите за контрол и проверка, това ще им позволи да постигнат и принципно съгласие, което впоследствие да бъде финализирано от преговарящите екипи.

По публикацията работиха: АФП, Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна