Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Желева: ЕС е най-подготвен за борбата с климатичните промени

ЕС има основания да бъде в известна степен недоволен от изхода на срещата в Копенхаген, защото е най-подготвен за конкретни решителни стъпки в областта на климатичните промени. Това каза външният министър Румяна Желева в обзорното политическо предаване "Събота 150". Тя каза, че не е "нито изненадана, нито разочарована", защото нещата са необратими, въпреки, че "глобалните играчи не са готови за правнообвързващо споразумение".

На въпрос можем ли да обвързваме българския финансов принос в борбата с измененията в климата с еврофондовете и приемането ни в еврозоната, Желева каза, че пряка връзка няма, но примиерът Борисов прави важен дипломатически ход, като "поставя българските приоритети на вниманието на нашите партньори при всяка удобна възможност, на принципа на китайската капка".

Запитана защо около кандидатурата й за еврокомисар го няма политическият консенсус като този при кандидатурата на Меглена Кунева и на какво отдава кампанията срещу нея, Румяна Желева каза: "Аз съм наистина много обикновен човек от обикновено семейство, а в българската политика от последните 20 години няма много такива".  Мечтая си за друга политическа култура, видя се какъв е политическият климат по ставащото преди дни в българския парламент, уточни Желева.  

"Не е почтено да казваме, че Зелените в европарламента поставят под съмнение Желева", каза още външният министър. Тя подчерта, че от разговорите й с представители на тази група не е разбрала за становище срещу нея, а техният лидер Даниел кон Бендит й казал, че "нищо не знае, само някакви слухове".

Относно питането към България дали ще приеме задържан от базата "Гуантанамо", Румяна Желева отбеляза, че "няма нищо тайно, а има процедура, предхождаща вземането на решение, която е експертна и не може да бъде публична, защото дори не е политическа дискусия". Това не е могло да бъде анонсирано на политическа среща, включително на срещата й с Хилъри Клинтън, обясни Желева. Тя увери, че решението ще бъде взето в пълна прозрачност и в консултации с парламента.

/Я.Б./
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна