Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Не рискувам имиджа на България в Брюксел, колкото и да ми е важна подкрепата на "Атака"

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

И президентът, и опонентите ни са прави, но са прави и избирателите на"Атака" - така министър-председателят Бойко Борисов определи позициите за идеята да има референдум за новините на турски език по БНТ. В обзорното политическо предаване "Неделя 150" той каза, че след острите реакции с един такъв референдум не би си позволил да рискува имиджа на държавата в Брюксел, колкото и да му е важна подкрепата на "Атака". "Президентът в случая беше прав", така Борисов коментира тезата на Първанов, че референдум за новините на турски "компрометира пряката демокрация".

Предишният екип на МВР не е работел по отвличанията и мога да го докажа, отбеляза премиерът на въпрос дали почвата за залавянето на групата "Наглите" е била подготвена. "Технологията е много съвременна, много точна, съществува в Банкя вечер след 9 часа", разказа Бойко Борисов в отговор на въпрос каква технология е използвана при операцията и визирайки оперативните си съвещания с вътрешния министър, шефове на служби и главния прокурор. "Американският gps е в Банкя и се казва "Бойко"- така министър-председателят отговори на догадката дали американски gps има принос за залавянето на "Наглите". "Това са рядко кървави нагли копелета", допълни Борисов по адрес на задържаните.

В годините на прехода не е имало превенция на държавата, в групата има хора с по 15-16 висящи дела за крадени автомобили, продължи премиерът в интервю за "Хоризонт". Той каза още, че "първите стъпки са обиране на апартаменти и крадене на коли, след това отиват на наркотиците, грабежите и убийствата". Премиерът сподели още, че когато е гледал на кино "Бандата на Оушън" не гледал толкова филма, а реакциите на зрителите и му направило впечатление, че повечето хора били "на страната на крадците".

На въпрос дали валутният борд не е донесъл дълголетно укрепване на мизерно равнище у нас премиерът каза: "Сега стискаме зъби, защото показваме финансова дисциплина, не се поддаваме на призива да извадим, да изядем парите и да се срине държавата. Това, колкото и да настройва определени социални групи срещу мене, това ми е кръстът". 

Относно решението да има допълнителните заплати за магистратите, министър-председателят отбеляза, че съдебната система сама си разпределя парите, а премиерът и финансовият министър нямат отношение към тези пари и нито  могат да им кажем "да", нито "не".

Комуникационната стратегия е като те търсят журналистите, да си вдигнеш телефона, обясни още Бойко Борисов, запитан за медийната и комуникационна стратегия на неговия кабинет.

На финала, премиерът препоръча на хората заради дъжда, поледиците и снега да не пътуват, ако нямат наложителна нужда и който няма такава работа, "да седне и днес да погледа телевизия."

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени