Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Димитров: Македония няма криза на името, а на идентичността

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров
Снимка: BGNES

Македония няма криза на името, тя има криза на идентичността. Това каза в предаването "12+4" министърът за българите в чужбина Божидар Димитров. Според него докато не се справи с тази криза, отношенията между двете държави ще бъдат безпокоени от случаи като този със Спаска Митрова, с езика на омразата, с непозволяване да се възстановяват български паметници, с фалшификация на паметници, църкви и манастири. Министърът каза, че очаква да бъде преподписан договор от 1999г., с който Скопие се задължава "да не върши такива неща".
Димитров заяви, че българските институции - Народното събрание, Президентството и Министерският съвет действат абсолютно еднакво и че държавният глава Георги Първанов е заявил директно в Банско на своя македонски колега, че подкрепата на България за членството на Македония в НАТО и ЕС ще зависи от тези неща.  Димитров добави още , че по последни данни около 30 000 македонски граждани през последните 8 години са получили българско гражданство.

Със Сърбия нещата стоят много по-добре, каза Божидар Димитров. Там българското малцинство е официално признато. "Ако трябва да бъдем обективни - в последно време то няма абсолютно никакви проблеми" добави историкът. Димитров припомни, ч в западната ни съседка българският език се изучава свободно и в Босилеград и в Цариброд - имат български вестници, списания и дори телевизия. Това, което ни пречи е липсата на магистрала между Ниш и София. Най-старият древен път "Via Militaris", който свързва Европа с Азия само в тази отсечка все още не е направен, припомни историкът.

В предаването "12+4" Димитров каза още, че не е нужно да има референдум за новините по турски език.

 

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени