Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взрив от салмонела избухна в частна детска градина в Пловдив

Епидемичен взрив от салмонела е регистриран в частна детска гарадина "Детство мое" в Пловдив. През изминалата седмица 4 деца са били приети на лечение в инфекциозната клиника на университетската болница Свети Георги със явни симптоми на заболяването и положителни резулатати от изследванията им.

От Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве уточниха , че носители на заболяването са още 5 деца, както и член на персонала. На всички е назначено лечение, взети са проби и от останалите деца и възрастни.

Все още се търси причината за хранителното натравяне. Частната детска градина е санкционирана, защото няма регистрация в РИОКОЗ по Закона за храните, което е задължително за заведение от този тип.

Инспекторите са установили още, че градината е ползвала услугите на кетъринг фирма за изхранването на децата, но при проверката й не са констатирани нарушения. Не са открити и нередности в проверения сладкарски цех, откъдето е била осигурена торта, консумирана от децата.

Междувременно стана ясно, че санкция ще бъде наложена и на директора на Медицински център „Вела”, където едно от заболелите деца е било многократно водено за преглед, без да му бъдат назначени необходимите изследавния за салмонела. В момента детската градината е под карантина до приключиване на цялостната проверка от инспекцията.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна