Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването с азотен диоксид в Стара Загора продължава

Наднормени стойности на азотен диоксид отчетоха и тази сутрин станции на екоинспекцията в Стара Загора. Областният управител Йоардан Николов изпрати писмо до министъра на отбраната с молба да отговори на хората имат ли обгазяванията с азотен диоксид имат връзка със засилената активност на полигона Змейово.

През нощта и тази сутрин стойностите на азотен оксид продължават да са наднормени, в 9 часа са превишили и алармения праг от 400 микрограма на кубичен метър, съобщи за националното радио Красимир Костадинов-временно изпълняващ длъжността директор на екоинспекцията.

Според експерти причините за обгазяванията са специфични атмосферни условия, при които вредните емисии от автомобилния трафик се задържат в приземните въздушни слоеве. На заседание на кризисния щаб при областния управител са обсъдени мерки за оптимизиране на транспортния трафик и за защита здравето на гражданите при задържане на неблагоприятните метеорологични условия.

Междувременно от министерството на отбраната съобщиха, че изпитанията, провеждани вчера на полигона "Змейово", не са причина за обгазяването на Стара Загора. Количеството и вида на изпитваните боеприпаси не могат да предизвикат такова замърсяване на въздуха в областта, съобщават от военното ведомство.

По тяхна информация дейностите на полигона се контролират от две станции на Районната екоинспекция, които не са отчели наднормени количества на вредни емисии.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна