Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганен вятър парализира западна Турция

Силен ураганен вятър парализира живота в западната част на Турция. В много турски градове в района на Мраморно море продължават проливните дъждове, на места има и наводнения. Заради бушуващата буря и силното морско вълнение бяха отменени много вътрешни фериботни връзки на морската гара „Йеникапъ” в Истанбул.

Духащият от едно денонощие ураганен вятър взе в плен пристанищата и летищата в мегаполиса Истанбул. Съобщава се, че бурята е съборила чакащия на паркинга на летище „Ататюрк” самолет на авиолиниите „Тархан тауър”. Бушуващият вятърът буквално издухал машината, която леко ударила предната част на друг самолет на „Бест еър”.

Днес бяха отменени и пътуванията с фериботните линии от Истанбул до Ялова и от Бурса за Истанбул и др. морски връзки. Много чакащи на рейд танкери и кораби не успяха да преминат Босфора, заради опасното морско вълнение и вълните, достигащи до 5 метра в открити води. Подобна е и ситуацията на Дарданелите и в Егейско море, където много кораби акостираха по пристанищата принудително.

Пристанищните и летищните власти предупреждават, че вятърът, който на места в западна Турция духа с 80 км. в час, няма да утихне до следващото денонощие, затова препъръчват за по-сигурно пътуването с автомобили и автобуси около нова година.

Вятърът парализира живота и в известния турски курорт Бодрум и околните курортни градчета. От снощи насам по телевизионните канали и радиата се излъчват предупредителни анонси, докато вятърът не спре да духа, гражданите да не палят печки с въглища, поради сериозния риск от натравяния.

По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна