Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се йеменската следа в опита за атентат срещу американски самолет

Начело на групировката "Ал Каида на Арабския полуостров", която пое отговорност за опита за атентат срещу американски пътнически самолет, стои йеменец, който преди е бил сред най-приближените до Осама бин Ладен.

Лидерът Насър Абдел Карим ал Вахиши бе сред 23-ата екстремисти от Ал Каида, които успяха да избягат от йеменски затвор през 2006 г. Той, заедно с мнозина екстремисти, които в момента се намират на територията на Йемен, е в списъка
на най-търсените престъпници в Саудитска Арабия.

Малко преди Коледа, когато бе направен опитът за атентат в полета на Нортуест еърлайнс" от Амстердам за Детройт, самолети на йеменските ВВС атакуваха позиции на Ал Каида в източната част на страната, като мишените бяха подбрани въз основа на данни от саудитското и американското разузнаване.

Групировката е смятана за отговорна за серия от нападения в Йемен, в това число атентат срещу посолството на САЩ и самоубийствени атентати срещу южнокорейски граждани.

Нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб, който се опита да взриви американския самолет на 25 декември, бил в Йемен в началото на декември. Той е посещавал няколко пъти страната със студентска виза.
По публикацията работи: Асошиейтид прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна