Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпна след данните от САЩ

Американският долар поскъпна спрямо повечето основни валути във вторник, като срещу йената отбеляза нов двумесечен връх, след като американската икономика продължи да дава признаци на възстановяване.

Като цяло търговията на валутните пазари се запази изключително "тънкa", което бе и основната причина за покачването на американските пари след публикуването на макроикономическите данни от САЩ. Индексът на потребителското доверие в САЩ за декември се покачи до 52.9 пункта при очаквания за покачване до 52.3 пункта, след като бе 50.6 пункта за ноември. Това е тримесечен връх на индекса на потребителското доверие. Компонентът за бъдещите потребителски очакванията през декември отбеляза възход до 75.6 пункта след 70.3 пункта за ноември, като това е най-високото ниво на бъдещите очаквания от декември 2007 година насам, когато официално стартира икономическата рецесия в САЩ.

Данните парираха първоначалното понижение на долара спрямо еврото до ниво 1.4457 долара, причинено от възобновилия се риск-апетит от началото на седмицата, като впоследствие зелените пари завършиха деня с ръст от 0.2 % на ниво 1.4351 долара.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути, се покачи с 0.3% до 77.99 пункта.

Спрямо йената, доларът поскъпна с 0.5%, отбелязвайки нов двумесечен връх на ниво 92.05 йени. Възходящото движение на доходността на американските съкровищни бонове продължи да подкрепя шатския долар, като лихвения спред между 10 годишните американски дългови облигации и японските се разшири до рекорден двугодишен връх от 255 пункта в полза на американските книжа.

Цената на петрола се повиши във вторник поради студеното време в САЩ. Търсенето на "черното" злато бе подпомогнато и от очакванията, че седмичните данни ще покажат спад в запасите от суровината.

Американският суров петрол с доставка месец февруари се повиши с 10 цента до 78.87 долара за барел. Лондонският сорт Брент завърши с повишение от 32 цента до 77.64 долара за барел.

Низходящото движение при златото се усили в края на вчерашния ден, след като доларът навакса изгубеното на валутните пазари. Златните фючърси с доставка февруари поевтиняха с 4.60 долара до 1103.30 долара за тройунция, като през деня варираха в интервала 1098.10 - 1109.20 долара за тройунция.

Благородният метал за незабавна доставка падна с 2.60 долара до 1103 долара за тройунция.
По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна