Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екохарактеристики в цената на винетките за 2010

Снимка: БГНЕС

От 2010 година в цените на винетките вече ще се се отчитат екологичните характеристики на превозните средства, което ще доведе до повишение на цените на стикерите за пътните превозни средства, които отговарят на екологична категория "ЕВРО 3", "ЕВРО 4", "ЕВРО 5". Целта е да се насърчи използването на екологични пътни превозни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии от автомобилния транспорт. Очаква се с въвеждането на такъв финансов инструмент да се стимулира подмяната на остарелия автомобилен парк, което ще повиши и сигурността при пътуване.

Винетните стикери за леки автомобили и превозните средства за превоз на пътници с до 8 места остават непроменени  и през следващата година. В момента, цената на седмичната винетка  е 10 лв., тази на месечната - 25 лв., а на годишната - 67 лв.

Според новите разпоредби годишната винетка ще е валидна 13 месеца - от 1 януари на текущата година до 31 януари на следващата година. Целта е максимално опростяване на винетната система - за потребителите ще отпадне неудобството да закупуват стикери преди коледните и новогодишните празници.

Подробности за винетките догодина - в репортажите на Кръстина Иванова и Лъчезар Цветков.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна