Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарите през 2009 г.

Снимка: Архив

През 2009 година новините, свързани с европарите, бяха свързани предимно с отблокиране на спрени евросредства. От началото на членството ни в ЕС са усвоени едва 2.5% от евросредствата по оперативните програми.

Само по програма "Конкурентноспособност" в помощ на бизнеса до 2013 г. предстои да се усвоят 1 милиард и 158 милиона евро, а досега са изплатени само 4 милиона евро. 2010 ще донесе опростяване на процедурите по тази програма.

Одобрените договори по програма "Транспорт" са на стойност около 460 млн. лв. Сред тях е и разширението на софийското метро. Заради надписани стойности ЕК спря временно 10 проекта за пречиствателни станции и канализация, одобрени от предишното управление.

По предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД бяха отблокирани част от спрените през миналата година евросредства, което предизвика репликата на премиера Бойко Борисов: "На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат". Въпреки това равносметката показва, че например по ИСПА за 9 години са усвоени едва 40 на сто от предвидените за България средства.

Дали ще бъде удължен срокът за договаряне на проекти но ФАР и ИСПА ще стане ясно в началото на идната година.

Какво се случи с европарите през 2009 г. - чуйте в обзора на Радостина Билярска.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна