Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2010 ще бъде годината с най-много въпросителни в икономически план

Според финансовите експерти 2010 ще бъде годината с най-много въпросителни в икономически план. От това как се развива икономиката ни ще зависи и дали доходите ще могат да се повишат от юли. След като стане ясно дали икономическият срив е според плана или не, ще има и отговор на въпроса, дали хазната може да си позволи допълнително да намали осигурителната тежест с още 3 пункта.

В Бюджет 2010 е заложен икономически спад от 2 пункта. Заплатите в обществения сектор и пенсиите няма да се променят поне до юни. И след това евентуалното повишаване на доходите едва ли ще е с повече от 5%, смята финансовият министър Симеон Дянков: С 10% се съмнявам, но някакво увеличение ще бъде възможно от средата на годината. Инфлацията предполагаме, че ще бъде около 2%, това означава, че увеличаване примерно с 5% все пак ще е нещо.”

От социалното министерство очакват безработицата у нас да продължи нараства и да достигне до около 11%. Вероятно в първите месеци броя на хората, които ще останат без работа ще е най-сериозен, смята заместник-министърът Красимир Попов: Говорим за средногодишна безработица, което не изключва възможността да има пикове. Много е вероятно или поне такива са прогнозите и на работодателите това да е сега през зимата или да е в края на зимата.”

Минималната работна заплата остава 240 лева. Според синдикатите замразяването й не е антикризисна мярка. От бизнеса пък посочват, че ако прагът на минималното работно възнаграждение се вдигне, на фирмите ще им се наложи да уволняват повече служители. Големият въпрос е, дали приходите в Бюджет 2010 ще са повече от планираните към средата на годината, за да може с онова, което се събира вповече, да се вдигнат и доходите.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна