Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: България трябва да е по-активна в борбата с пиратите

Войници от португалските специални части, патрулиращи в Аденския залив заловиха заподозрени за пирати в началото на ноември
Снимка: BGNES/EPA

България би могла да потърси по-активно включване в усилията за предотвратяване на пиратските набези в Аденския залив. Това каза евродепутатът и бивш външен министър /2005-2009г./ Ивайло Калфин. Нашата страна трябва да има и по-активна политическа позиция по тези въпроси, която да предлага допълнителни мерки, допълни Калфин. България трябва да се включи по-активно : "Миналата година се задаваха въпроси: Ние сега пирати ли ще ловим по моретата...? Оказва се, че и ние трябва да се включим в тези международни усилия", каза Калфин.

Заплахата за корабите в Аденския залив е огромна, но въпреки това, случаят с отвлечените два съда, на които плават български граждани не е провал за европейската политика в тази област, допълни Ивайло Калфин. Той каза, че успешно преминалите кораби от началото на охранителната мисия в залива са много повече от тези, които са завзети от пиратите. Според него обаче е очевидно, че трябва още доста неща да се направят от Европейския съюз по въпроса. Според него тук България трябва да бъде от най-активните страни. Калфин допълни, че има други неща, които могат да се направят-допускането на въоръжена охрана на корабите и по-ефективно използавнето на конвоите. 

/Л.Ц./ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна