Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Срещите на Боби Цанков с Кокинов не са тайна

Според главния прокурор Борис Велчев, не е уместно точно сега да се коментира защо са се срещали убитият Боби Цанков и градският прокурор Николай Кокинов
Снимка: БГНЕС

Боби Цанков не е бил защитен свидетел, нито е давал показания по дела, които се водят в Софийската градска прокуратура, срещите му с градския прокурор Кокинов не са тайни, каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти. "Това са срещи, за които ръководството на прокуратурата знаеше, но са от такова естество, че не е уместно да ги коментираме в този момент малко, повече от 24 часа след смъртта на съответния господин", подчерта Велчев.

Журналистът Йордан Минчев от списание "Тема" каза в предаването "12+3", че според него Боби Цанков е бил агент под прикритие и е вадил информация отвътре в последната година, година и половина. 

"Още когато стана известен случаят със заплахите отправени към Боби Цанков от добре облечения бизнесмен с прякора Сако направих хипотеза за себе си, че Боби Цанков може да е свързан със специалните служби. След като веднага след гонитбата със Сако, Цанков е отишъл в ГДБОП, приет е от шефа на ГДБОП, приет е от главния секретар на МВР, по-късно е дошъл и вътрешният министър Цветан Цветанов, тази хипотеза изрази Минчев. Според него е знаково човек с близо 80 висящи дела за измами и съден за стотици хиляди левове, присвоени чрез незаконни действия да бъде приет от толкова високопоставена компания след преследване по улиците на София. 

Минчев изтъкна, че е с противоречиви впечатления от последните дни, защото прокуратурата и МВР през 2-3 часа взаимно се опровергават и дават противоречиви сигнали, а "мъглата покрай убийството на Боби Цанков става все по-гъста". Поръчителство на убийство е сериозно обвинение, няма начин да не разполагат със записи от СРС, за да реагират толкова бързо с повдигането на обвинение, каза още Йордан Минчев.

По думите му, Цанков е подценил момента на публичност с писането на високотиражни книги и ваденето на полуистини за хора от подземния свят. Пряка връзка между Маргините и Боби Цанков може да се търси около неофициалните  твърдения, че Маргините са давали заеми на Цанков и то сериозни суми, обясни още Минчев. Според него косвени връзки могат да се открият, ако се проследи контингента, с който е контактувал Боби Цанков между 2003 и 2007 г. - например Баретата, Клюна и Демби - лица, които по някакъв начин са свързани с Маргините.

Главният прокурор Борис Велчев обяви по-рано днес, че прокуратурата започва ревизия на всички разследвания, свързани с криминалния контингент, като заедно с МВР държавното обвинение ще проверява как се е работило по отделните случаи. Главният прокурор бе категоричен, че ако бъдат открити пропуски в действията на прокурорите, ще има санкции.

"Става дума за анализиране на лицата, ангажирани с престъпна дейност през последните години и опит да поставим тази картина в по-реална, съвременна светлина, да видим кой от тях е криминално активен, кой е наказан, кой се е отказал, къде наказанието не е дало резултати", обясни обвинител номер 1.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна