Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2009-та сме плащали по-малко за основните храни в сравнение с 2008-ма

Борсови анализатори не предричат поскъпване на основните хранителни стоки у нас през 2010 г.
Снимка: БГНЕС

През изминалата 2009 г. сме плащали по-малко за основните хранителни стоки в сравнение с 2008 г. Това обясни в интервю за "Хоризонт" председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата Христо Миленков. Сред трайно поскъпналите стоки са месни изделия като кренвиршите и каймата, но със стотинки, отчете Миленков.

Христо Миленков отбеляза, че например голямото поскъпване на захарта на световните пазари не се е отразило върху цените й на едро у нас. Ако цените на цветните метали в световен мащаб продължат да се възстановяват, това ще бъде изключително полезно за българската икономика и производствените предприятия в Кърджали, Асеновград и Пирдоп, добави Миленков.

Миленков не очаква голям бум в цените на пшеницата през настоящата година и изтъкна, че преходните запаси са много големи, както и засетите площи в световен мащаб.

"Ако не са вносните стоки, българските производители ще издуят цените", каза още Христо Миленков. Според него, България има огромен потенциал да произвежда атрактивни стоки, но на производителите им липсват: кредитен ресурс в условията на криза, желание да се участва на организирани пазари, както и липсата на отговорност към потребителите.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна