Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сълза и смях" и "Славянска беседа" кръстосаха шпаги за наема

Кадри от постановките "Вампир", "Боси в парка", "Кой се страхува от Вирджиния Улф" и "Лазарица"
Снимка: www.salzaismiah.com


Директорът на столичния театър "Сълза и смях" Венцислав Кисьов нарече в предаването "Преди всички" "безумие" на фона на орязания бюджет на министерството на културата предложението за годишен наем от 360 хиляди лева, което бе отправено към театъра от читалище "Славянска беседа".

"Всеки има правата да иска, друг е въпросът дали ще му се даде, тук държавата трябва да се намеси", призова Кисьов. По думите му, от театъра не отричат собствеността на читалището, но пледират за "нормален наем". Според директора на театъра, министерството като принципал трябва в разговори с читалището да стигне до поносима цена на наема. Венцислав Кисьов припомни, че театърът се помещава в сградата от 1966 г. и там са облагородени пространства, които не са били предназначени за такава дейност.

От своя страна Петър Райжеков, председател на "Славянска беседа" уточни пред "Хоризонт", че не настояват непременно за тази сума, но искат разговори. Той посочи, че са били в министерството на културата само веднъж, за 5 или 6 минути.

"Не е вярно, че не отстъпваме от тази сума, склонни сме на компромиси, това е културна институция", подчерта Райжеков. Според него обаче "не може на гърба на читалището да се печелят пари". Той определи като инсинуации информацията за искани 1 000 лв. наем на ден.

Читалищното настоятелство ще вземе ново решение по последните събития в понеделник. "Театърът няма да бъде закрит, но продължаваме да настояваме за среща в МК", каза председателят на "Славянска беседа".


 /Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени