Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Аврамов: Предизвикателството за ГЕРБ е в икономиката, не в партийното строителство

Снимка: Архив

Ако перифразираме спортната максима, един отбор когато печели или играе добре, играчите не се сменят в движение, това каза пред "Хоризонт" анализаторът Кирил Аврамов от "Политикъл кепитъл" преди предстоящия конгрес на ГЕРБ. Според него, интригата е извън структурните игри, а голямото предизвикателство за ГЕРБ е в сферата на икономиката, не в сферата на партийното строителство.

След натрупаните обвинения, че в ГЕРБ липсва капацитет и акостиращите там кадри са от други партийни формации, няма да е изненада, ако лица от втория ешелон стъпят на по-голямата сцена, за да се демонстрира "разтваряне на ветрилото" и това, че ГЕРБ не е лидерска партия, прогнозира Аврамов. По думите му, отделните кръгове в партията, дори да не са още добре оформени лобита, към момента ще се въздържат от открита конфронтация "със заявка за монолитност и дългосрочност в политиката извън сегашния мандат" и това е продиктувано от политическата обстановка извън ГЕРБ в момента.

"В този мандат наблюдаваме абсолютно фиксиране върху правителството, а народното събрание като че ли се загуби", изтъкна още анализаторът. Той смята още, че в очите на избирателите опозицията е изпаднала в дълбока летагрия и се е вторачила в собствения си пъп

Решението на РЗС да излезе от парламента Кирил Аврамов тълкува като резултат от спада в електорално влияние след разпадането на парламентарната група, което диктува по-радикални действия, за да може РЗС да се отличи на фона на останалите партии вдясно.  

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна