Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шимон Перес поздрави Бойко Борисов за прекрасната страна и народ

"Имам едно оплакване - защо криете чара на вашата страна" - така държавният глава на Израел Шимон Перес се обрърна към Бойко Борисов по време на днешната им среща и продължи: "Имате прекрасна страна и народ". На тази реплика българският премиер обеща страната ни да се представи много добре на предстоящото през февруари туристическо изложение в Тел Авив.

Шимон Перес каза още, че Израел няма да забрави колко човешки живота са спасени в България по време на Холокоста и благодари на българския народ за това. От своя страна Борисов заяви , че народът ни е направил това, което други европейски народи не са успели, а именно "да запази на 100 процента българските евреи".

Съвети за преодоляване на икономическата криза е получил премиера Борисов от израелския си колега Бенямин Нетаняху. След срещата на двамата премиери в Ерусалим стана ясно, че Нетаняху е получил покана да посети България още тази година.

Предстоящото посещение на Бенямин Нетаняху у нас ще съвпадне с голям икономически форум. Енергетиката, туризмът, военната промишленост са сферите, където би могло да се засили сътрудничеството и България да има полза, каза Бойко Борисов.

На въпрос дали има знаци в посещението, Борисов обясни: "По принцип Израел винаги е била на Запад и винаги е била близък приятел на България. И аз искам да предопределя следващия въпрос. Това, че правим дружба с Израел не значи, че тя е за сметка на някой друг. Напротив, в съвременните външнополитически отношения целта е да направиш възможно най-много приятелства и да отвориш пазара за държавата си, да може да пристигат инвестиции в България."

По думите на премиера Борисов от 18 години български премиер не е бил в Израел, а Нетаняху също не си е спомнял кога за последен път в Балканите е идвал министър-председател, така че посещението цели да засили и сътрудничеството.

Борисов разясни какви съвети и рецепти е получил от финансиста Нетаняху: "Малко така смешно е, той каза първо 10% данък, който сте направили е много добър, но вместо 2011 г. да започвате с 2% да намалявате ДДС, намали го сега с половин процент, намалявай на 6 месеца с половин процент. Плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока. Надявам се, че Дянков ще разреши."

Израелският премиер пък е завидял на българския си колега. "Той ни завидя, защото имаме самостоятелно управление и нямаме коалиционни партньори, че сме имали куража да се разделим и да не поканим в управлението партии, които 20 години са били все в управлението.", каза българският премиер. 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - специален пратеник на БНР в Израел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна