Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилните оператори не могат да предоставят трафични данни на МВР в рамките на исканите 2 часа

Приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения, внесени от Министерския съвет, бяха обсъдени в Комисията по вътрешна сигурност и обществени ред. Представители на мобилните оператори заявиха, че няма да имат възможност да предоставят данните за трафика в рамките на два часа.
С обещание за нова среща приключи дискусията, която трябваше да начертае пътя за решаване на въпроса с достъпа до данни от МВР.

Министерството е на позиция, че премахването на интерфейса е достатъчна отстъпка, за бъдат приети други предложения. Срещу тях недоволстваха обаче представители на мобилните оператори. Те заявиха, че нямат физическата и техническа възможност да предоставят данните, които МВР иска, за два часа, а глобите за неизпълнение, които са до 300 000 лв., са твърде високи. Представителите на мобилните оператори дори намекнаха, че ще искат от държавата компенсации за инвестициите, които трябва да направят, ако промените в Закона за електронните съобщения станат факт.

Гражданските организации пък не искат козметика, а нова дискусия. Те останаха на позицията, че предложенията не трябва да бъдат обсъждани между двете четения на промени в закона, а с нова дискусия, на чисто.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна