Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстоятелствата около смъртта на Борис Трайковски остават неясни

Анкетната комисия на македонския парламент, разследваща обстоятелствата около гибелта на президента Борис Трайковски през февруари 2004 - та година, прие с консенсус доклад, който препоръчва на институциите да продължат следствените действия до пълното разясняване на причините за трагедията. С това Комисията дава да се разбере, че все още има въпроси без отговор относно обстоятелства около катастрофата на президентският самолет преди шест години.

Тъкмо днес се навършват две години от другата голяма трагедия, разтърсила Македония. При завръщане от мироопазваща мисия в Босна, 11 войници и офицери от македонската армия загинаха, когато хеликоптерът им се разби минути преди да кацне край Скопие. И в този случай причините за катастрофата не са изяснени докрай. С болка, много съмнения и все още неотговорени въпроси, близките на загиналите днес отбелязват годишнината от тяхната нелепа загуба.

Подобно на случая с гибелта на президента Трайковски и неговите сътрудници, досегашните следствени заключения се свеждат до лошите метеорологични условия и пилотски грешки. За мнозина това е неприемливо или най-малкото е недостатъчно доказано.

Макар и в двата случая версиите за умишлени действия и тероризъм да бяха отхвърлени, много въпроси все още нямат отговор.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна