Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Каролев: По-добре да се намалят осигуровките, отколкото ДДС

Снимка: BGNES

Намалявянето на ДДС с 0.5% от тази година е възможна мярка, каза в предаването "12+3" финансистът Владимир Каролев. Според него в момента трябва да се внимава много за финансовата стабилност на държавата, а не да се действа както при други съседни държави, които са "минали на бюджетни дефицити" като Гърция и Румъния. "Не знам защо не се учим от техните грешки, а се дава сигнал, че може да се тръгне в тази посока", каза Каролев. 

Според Каролев идеята за харчене на дефицита се възприема най-вече от левите икономисти. "Бюджетен дефицит означава само едно нещо- че в бъдеще ще се повишават данъците,  защото държавата няма откъде да вземе пари, освен от хората. Ако едно семейство харчи повече пари, отколкото изкарва, това означава, че то ги е взело отнякъде. Същото се отнася и до държавата.

По повод идеята за намаляване на ДДС Каролев допълни, че преди да се говори за намаляването на този налог трябва да се говори за намаляване на "най-големият пряк данък в България- социалните осигуровки."

Ако няма грешки и ако е факт минимален ръст на икономиката, Каролев каза, че е по-добре да се намалят осигуровките отколкото ДДС.

Икономистът допълни, че кандидатстването за влизане в еврозоната е много важно политическо решение.

 

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени