Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди "изпита" на Румяна Желева в Европейския парламент

Снимка: EPA\\BGNES

Със сигурност Румяна Желева има противници, които смятат, че Меглена Кунева беше по-добър вариант. Това каза в предаването "12+3" Георги Готев от изданието Euroactive. Според него може би става въпрос за хора от групата на либералите в ЕП, не задължително българи, които се надяват, че ако Желева се провали, вниманието ще се насочи отново към Кунева. "Това е абсолютно немислимо от гледна точка на политиката в България, но те така си го представят", каза Готев.

Според него, другият момент е, че когато в една страна-членка се появяват пуликации по дадена евротема, те съвсем скоро се появяват и в европейската преса, но в адаптиран вид.

По повод изслушването в ЕП,  Готев потвърди, че не е практика съставът на Европейската комисия да бъде бламиран от депутатите, още повече, че всички искат съставът да бъде гласуван на 26-и януари.

Георги Готев обаче припомни процедурата, според която ако даден кандидат не се справи на изслушването може да бъде поискано от дадената държава да представи друг кандидат и тогава датата за гласуването на новата ЕК ще се измести.

Според Готев двете големи партии, и в България и в ЕП, които той нарече условно "сините и червените" са се разбрали при това гласуване да не си пречат. " На сините много им се искаше да разобличат няколко комисари от Източна Европа, които в младостта си са били членове на комунистическите партии. Искаха да направят малко шоу в тази посока, но след като разбраха, че слабото звено при тях е Румяна Желева има едно негласно споразумение да не се "кълват".

Според него основна роля в критиките ще играят зелените и либералите.

Присъдата ще дойде в 22 часа днес българско време, когато председателката на комисията ще обяви резултата от изслушването, каза още Готев.

Според него в Брюксел се говори, че има и алтернативен кандидат от българска страна и се споменава името на министъра на отбраната Николай Младенов.

Светослав Терзиев, журналист от вестник "Сега" каза, че при вчерашното изслушване на евентуалния бъдещ ваншен министър на ЕС Катрин Аштън е станало ясно, че депутатите държат тяхното мнение при назначаването да бъде взето под внимание.

Терзиев напомни, че с влизането в сила на Лисабонския договор, ролята на Европейския парламент е нарастнала и самочувствието на европарламента е по-високо. 

Според Светослав Терзиев Желева има добри шансове, особено при вчерашното представяне на Катрин Аштън. "Може да се предположи, че изпитът на Желева няма да е лесен", каза все пак журналистът. Според Терзиев досега от българска страна е спазен добрия тон и надали български депутати ще се изправят срещу Желева.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени