Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да отпаднат забраните за редица генномодифицирани храни, предвиждат промени в закона

Да отпадне на забраната за отглеждане и продажба на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Това предвиждат промените в Закона за генетично модифицираните организми, който беше приет на първо четене от парламента. Според повечето депутати това ще попречи на отглеждането на еко продукти.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни, че отглеждането и пускането на пазара на подобрени продукти във всеки един случай ще става след министерско одобрение и след консултация с 15 учени.

С промените в закона няма да се допусне изхвърляне на генномодифицирани организми в околната среда. Това увери депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарна земеделска комисия Десислава Танева.

Пред парламента инициативен комитет от неправителствени организации и граждански групи протестира срещу промените в Закона за генномодифицираните организми.

"Искам да подчертая, че и така предложеният законопроект за изменение и допълнение, който транспонира две директиви, и в никакъв случай няма да предизвика пускането на ГМО в околната среда. В никакъв случай. Просто се уточнява процедура, която е доста по-усложнена, отколкото настоящата, за разрешаването на това допускане. Притеснителните моменти са дотолкова, доколкото трябва да намерим наистина баланса между това да изпълним задължението си като страна-членка и да запазим рестриктивния режим по отношение допускането на ГМО в околната среда.", подчерта Танева. 

По публикацията работиха: Добромир Видев, Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени