Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магазините за продажба на електрически уреди трябва да приемат старите безплатно

България тепърва ще се бори с изхвърлянето на старите електоуреди на общите сметища 
Снимка: БГНЕС

Информираността на населението е първостепенна задача за администрацията и на бизнеса, който управлява отпадъци от електрическо и електронно оборудване, обясни пред "Хоризонт" Виктория Белоконска, експерт от МОСВ. България участва в европейски обучителен проект за управлението на тези отпадъци, който се ръководи от Австрия, Гърция и Германия.

Според Белоконска, хората трябва да са информирани "от най-ранна възраст" какво да правят с излизащите от употреба уреди. У нас системата прохожда, 13 организации имат разрешително да се занимават с този вид дейност, а това включва и разяснителни кампании, обясни Виктория Белоконска. Страната ни прилага законодателство за тези специфични отпадъци от 2006 г., но повечето фирми действат отскоро.  

Една от целите на обучителния проект е да повиши капацитета на администрацията, за да може тези уреди да не отиват на общите сметища, на улиците или в реките, тъй като голяма част от уредите са обемисти, а в тях има ценни рециклируеми материали, каза още експертът. Хората трябва да знаят, че магазините, които продават такива уреди, са задължени да приемат старите безплатно.

За 2008 г. коефициентът на събираемост е бил 5,7 кг. на жител, а евродирективата изисква 4 кг. на жител, съобщи още Белоконска.

в предаването "Хоризонт до обед" Димитрис Цоцос, постоянен съветник по този проект, каза, че България като балканска страна има идентични проблеми с тези на другите страни в региона. Организацията в Гърция и в България по събирането на тези отпадъци не е толкова добре развита като в Австрия или Германия, подчерта Цоцос.

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна