Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Хаити се нуждаят отчаяно от помощ

Хуманитарните екипи на Международния комитет на Червения кръст все още не могат да достигнат до всички пострадали от голямото земетресение в Хаити, съобщиха от организацията. За момента обстановката в страната е спокойна, но хиляди хора все още са на улицата, опасявайки се от нови, вторични трусове, обясни Ана Шаф от централата на Червения кръст в Женева. Тя допълни, че все още не може да се установи от каква помощ имат нужда хуманитарните работници на място, поради размерите на бедствието.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че Съединените щати ще окажат дългосрочна помощ на пострадалите от земетресението в Хаити. Пред телевизия Ен Би Си Клинтън нарече "невъобразим" мащаба на хуманитарната катастрофа в страната. Десетки хиляди са жертвите на труса, десетки хиляди са и разрушените сгради в столицата Порт о Пренс, подчерта американският дипломат. От Вашингтон обявиха, че изпращат 3 500 свои военнослужещи и 300 медицински работници в помощ на пострадалите и за преодоляване на щетите от земетресението. Още 12 000 медици ще бъдат в готовност при необходимост да отпътуват за пострадалите от труса райони.

Великобритания ще предостави 6 милиона паунда (9,75 млн. долара) в помощ на пострадалите от труса, съобщи британският министър по европейските въпроси Дъглас Александър.

Известни личности от света на шоу бизнеса също обещаха помощ на пострадалите от земетресението в Хаити. Звездното семейство Анджелина Джоли и Брат Пит дари един милион долара на организацията "Лекари без граници". Актьорите Линдзи Лоън, Джесика Алба и Бен Стилър призоваха почитателите си да участват с дарения в различните благотворителни кампании за набиране на помощи.

Европейската комисия вече отпусна 3 милиона евро спешна помощ на Хаити, което а максимумът, който може да се отпусне от Фонда на Европейския съюз за извънредна помощ при природни бедствия.

Досега Белгия, Франция, Люксембург, Швеция, Испания, Великобритания, Норвегия и Исландия са уведомили службата на Европейския съюз за гражданска защита каква помощ ще изпратят за пострадалите в Хаити.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна