Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц: Румяна Желева няма качества да бъде комисар

Лидерът на Социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц в много остро официално изявление разпространи позиция на Партията на европейските социалисти - Румяна Желева няма качества да бъде еврокомисар. Шулц заявява, че е информирал председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че тя е изправена пред бламиране от многопартийно мнозинство в ЕП. По думите му – заради слабото си представяне и разбира се, заради сериозния конфликт на интереси. От Жозе Барозу сега зависи да си направи необходимите заключения, казва многозначително Шулц. В позицията си той критикува и обвиненията на българския министър-председател Бойко Борисов срещу БСП за подривна дейност. „Бившият телоохранител на бившия комунистически диктатор на България не може да говори така за нас. Г-жа Желева и нейната некомпетентност са олицетворение на правителството на Бойко Борисов”, заявява още Шулц. Добрият тон вече окончателно е преминат по темата.

Лидерът на Социалистите обяснява, че ако все пак се стигне до някаква ситуация, в която номинацията на Румяна Желева остане в сила, тя ще трябва да се яви на второ изслушване пред ЕП, т.е. да направи повторен опит да го убеди в качествата си. Според Шулц обаче е реална опасността това второ изслушване да бъде още по-лошо дори и от първото.

Завърши редовният дневен брифинг в Европейската комисия. Оттам става ясно, че писмото на Комисията по развитие в ЕП все още се губи някъде по дългия около километър маршрут между ЕП и ЕК. От ЕК твърдят, че все още не са получили писмото на евродепутатите. Има версия, че то е още в ЕП в очакване на подпис на неговия председател Йежи Бузек. А другата версия е, че евроинституциите печелят още малко време за себе си и дават още време на София за реакция.

Днес не бяха поети никакви ангажименти дали наистина ще има някаква позиция от страна на Жозе Барозу или това ще стане на по-късен етап.
Очакването Барозу да реагира продължава. Вече няма никакви гаранции, че това ще стане в рамките на днешния ден. Говорителката на Барозу е заявила, че засега той запазва доверието си във всички кандидат-комисари.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна