Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу няма нито да защити, нито да разкритикува Румяна Желева

Председателят на Eвропейската комисия Жозе Мануел Барозу на този етап няма да се ангажира с оценка за българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Той ще спази поставения от евродепутатите срок и ще им отговори днес. Писмото му вече е на път за Европейския парламент, към който той ще върне и отговорността за решението.

Барозу няма нито да защити, нито да разкритикува Румяна Желева. Това се отнася и за евентуалния конфликт на интереси, и за неубедителното й, от експертна гледна точка, представяне.

Вместо да поеме отговорност за Желева председателят на Европейската комисия ще стъпи на писмените уверения, които е поискал и получил от нея след изслушването й, че декларацията й за конфликт на интереси отговоря на всички изисквания. За компетентността й Барозу ще върне топката обратно на Европейския парламент, чието изрично правомощие е да изслуша и оцени кандидатите, затова председателят на ЕК няма да се намества в този неприключил процес.

Междувременно се появиха и неофициални информации, че Правната служба на ЕП също е готова с отговора си за евродепутатите, и че според него към момента Румяна Желева не е подала неверни данни и не е допуснала нарушение на правилата. Това обаче се отнася само до декларацията й за финансови интереси, попълнена като кандидат-комисар в края на декември миналата година и не отчита евентуални нередности в минали периоди.

От парламентарната група на ЕНП още сутринта заявиха, че очакват добри новини на тази тема. Социалистите пък бяха категорични, че дори и към момента Желева да не е във формални нарушения, проблемът с липсата на компетентност остава. И в ЕП и в дипломатическите среди се говори, че въпреки размяната на писма и позиции в евроинституциите, решението за Румяна Желева се чака от София – или през почивните дни, или най-късно в понеделник.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени