Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 300 000 души са останали без дом след земетресението в Хаити

Около 300 000 души са останали без дом след опустошителното земетресение във вторник в Хаити. По данни на ООН трусът е разрушил една на всеки 10 къщи в столицата Порт-о-Пренс. Според преценка направена от въздуха някои райони са претърпели до 50 процента унищожение.

Израелската армия изпрати в страната два самолета с припаси и медицински служители. Израелският екип се състои от 220 души, които ще изградят полева болница. В екипа влизат 40 лекари, 44 сестри и технически сътрудници. Една трета от групата е съставена от военни резервисти.

Куба разреши днес на Съединените щати да използват въздушното й пространство, за да помогнат на Хаити, която е в бедствено положение. Говорителят на Белия дом Томи Вайътър съобщи, че кубинските и американските власти са постигнали споразумение, което позволява полети за евакуиране на пострадали хаитяни със
самолети, излитащи от американската военноморска база в Гуантанамо, Куба. Самолетите ще имат право да преминават над комунистическата островна държава по пътя си към Флорида, което ще съкрати времетраенето на полетите им с 90 минути. Американските спасителни екипи в Хаити транспортират пострадали хора за оказване на медицинска помощ в Гуантанамо. Налага се някои от тях да бъдат прехвърлени в Южна Флорида за по-нататъшно лечение.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна