Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионът западно от Порт-о-Пренс е най-силно пострадалият от земетресението

При земетресението, опустошило Хаити, са пострадали 80 до 90 на сто от сградите в град Леоган, на запад от столицата Порт-о-Пренс. Това е най-силно пострадалата зона от острова според констатацията на спасители от ООН, каза Елизабет Бирс, говорителка на службата на световната организация за координиране на хуманитарните операции. По данни на местната полиция, между пет и десет хиляди души са загинали. Повечето от телата все още са затрупани под развалините.

Засегнати са и 40-50 на сто от сградите в два други града от региона - Гресие и Карфур, установили спасителните екипи. ООН концентрира своите усилия върху издирването на оцелели от земетресението, подчерта Елизабет Бирс и допълни, че регионът спешно се нуждае от медикаменти. На острова са пристигнали 27 издирвателни екипа от общо 1500 спасители със 115 кучета. Вчера те успяха да извадят от руините 34 души, с което спасените от тях стават 58, уточни
говорителката.

Хуманитарните служители срещат редица трудности, свързани главно с недостиг на транспортни средства, бензин и комуникации. Не достигат и линейки, призна Бирс. Двеста хиляди души вероятно са загинали при земетресението в Хаити във вторник, обявиха по-рано днес местните власти.

По публикацията работи: Франс прес и Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна