Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни се включи за първи път в дейността на "Евротрансплант"

В Русе германски специалисти ще извадят черния дроб на 41-годишна жена, загинала при катастрофа вчера. Тъй като в страната ни няма подходящ пациент, на когото да бъде присаден, органът ще бъде транспортиран в Германия, където ще спаси човешки живот. По този начин България се включва за първи път в системата на Европейската донорска организация „Евротрансплант”.


Черният дроб на загиналата българка ще бъде присаден от германски екип в клиниката в Кампус Кил. Хубаво е, че има хора, които са съгласни органите на техни близки да се трансплантират, каза д-р Дамян Платиканов от болница „Света Марина” във Варна.

Дамян Платиканов: Мога да кажа само, че за съжаление вчера е загинала една жена на 41 години след тежка травма на целия организъм. Не е успяла да бъде спасена, независимо от усилията на колегите в болницата в Русе. Все пак, обаче, те са успели да поддържат кръвоснабдяването в организма още няколко часа.

Двата бъбрека най-вероятно ще бъдат трансплантирани в Александровска болница, но все още се проучва кой точно да бъде приемателят, защото трябва да има съвместимост на имунните системи на двата организма. Сърцето на загиналата българка няма да може да спаси друг човешки живот.

Дамян Платиканов: България в момента няма подходящ приемател за него, а той е изключително нежен орган и много раним. Т. е., в рамките на 3-4 часа от неговата експлантация трябва да бъде поставена. Има много критерии, които трябва да бъдат срещнати между приемател и реципиент, които в нашата ситуация, при нашите болни, не можаха да бъдат срещнати.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна