Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителните екипи в Порт о Пренс все още се надяват да открият оцелели

Между 40 и 50 жиляди са жертвите на земетресението в Хаити според доклад на Световната здравна организация. Данните бяха оповестени от Службата за координация при хуманитарни кризи към организацията.

Спасителните екипи, които вече пети ден разчистват развалините в столицата Порт о Пренс, все още се надяват да открият оцелели, съобщи говорителката на службата Елизабет Бирс: "Въпреки трудностите духът на спасителите е много висок. Става въпрос за спасяването на човешки живот. Все още имаме надежда да открием оцелели".

Близо 2 хиляди спасителни работници от цял свят и 161 кучета вече са претърсили около 60% от най-силно пострадалите райони.

Междувременно в столицата Порт о Пренс напрежението се засилва. В търсене на храна и вода оцелели от труса разбиват магазини, нападат и ограбват автомобили. Различни хуманитарни организации неколкократно отправиха предупреждение, че гладът и жаждата водят населението на Хаити до отчаяние, което лесно може да прерасне в насилие. Четири дни след труса снабдяването на пострадалите с предмети от първа необходимост все още е затруднено.

По публикацията работи: Франс прес; ДПА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна